Skup ministara u Sarajevu / Foto: FoNet/TV FoNet

Ministri iz regiona pozvali Hrvatsku da ukine takse

Ministri Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije pozvali su juče u Sarajevu Hrvatsku da hitno ukine mere kojima su 22 puta povećane takse na uvoz voća i povrća i zatražili da se do kraja nedelje u Podgorici održi sastanak s nadležnim ministrom Hrvatske.

“Svako dodatno odlaganje rešenja dovelo bi do nesagledivih posledica za sve proizvođače u zemljama regiona, imajuću u vidu da je sada period proizvodnje i izvoza sezonskog voća i povrća”, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je nakon sastanka pročitao usvojene zaključke. U njima se navodi i da cena inspekcijskog nadzora treba da odgovara stvarnim troškovima postupka i da ne predstavlja posebnu zaštitu domaćih proizvoda ili posebno oporezivanje uvoza. Ministri su pozvali Evopsku komisiju da se uključi u rešavanje problema, radi poštovanja principa slobodne trgovine u skladu s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Crna Gora i Makedonija kao članice Svetske trgovinske organizacije, kako je zaključeno, pokrenuće odgovarajuće mehanizme pred Svetskom trgovinskom organizacijom. “Sve dok se to ne reši, svaka zemlja će u cilju zaštite sopstvenih ekonomskih interesa, preduzeti konkretne mere i mehanizme koje smatra adekvatnim”, rekao je Šarović. Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić kazao je da Srbija nedelju dana apelovala na zvanične institucije Hrvatske da preispitaju odluku, ali “nikakvog odgovora, ni pisma ni razglednice, nije bilo”.

Iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede odgovorili su na zahtev, istakli da Pravilnik “ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača”, pa su zato ”uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja”. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pozvao je kolege iz regiona da se iduće nedelje sastanu u Hrvatskoj. A agenciji “Beta” u Briselu neimenovani predstavnik za štampu EU kazao je da Evropska komisija još nije dobila pismo ministara iz regiona, dodajući da je stav EU da “sve strane treba da poštuju obaveze” iz SSP-a.