Foto: Istinomer

Nemački glumac podneo žalbu protiv Politike

Poznati nemački glumac i režiser Andreas Kaufman podneo je Savetu za štampu žalbu protiv dnevnog lista “Politika”, zbog zloupotrebe njegove fotografije uz komentar fantomskog “dr Petra Veličkovića”, javlja UNS.

Kaufman je punomoćje za žalbu dao advokatu Milošu Stojkoviću koji je u njoj naveo da su objavljivanjem teksta “Protiv nasilja, ne protiv muškaraca ili žena” 18. jula u štampanom i internet izdanju “Politike”, uz koji je objavljena i fotografija podnosioca žalbe, najgrublje prekršena dva odeljka Kodeksa novinara Srbije – novinarska pažnja i poštovanje privatnosti. U žalbi se, prenosi Fonet, navodi da je “Politika” Kaufmana predstavila u lažnom svetlu kao izvesnog dr Petra Veličkovića sa “problematičnim stavovima koji se odnose na feminističke grupe, nevladine organizacije i stavom kojim se posredno vrši svojevrsna relativizacija zločina”.Time je, piše u žalbi, grubo narušeno dostojanstvo i integritet podnosica žalbe, a samim tim i Kodeks novinara Srbije, kao i Smernice za primenu Kodeksa u onlajn okruženju. Komisija za žalbe Saveta za štampu razmatraće ovu prijavu na narednoj sednici.

Podsetimo, novinarska udruženja, pojedine nevladine organizacije, ali i   poverenica za zaštitu ravnopravnosti reagovali su na sporne tekstove u „Politici“.   Poverenica Brankica Janković  upozorila je da se u spornim „Politikinim“ kolumnama “na nedopustiv i uvredljiv način opravdavaju nedavna ubistva žena i partnersko i porodično nasilje”. A kolegijum „Politike“ obratio se javnosti saopštenjem, u kome je istaknuto da je ovaj list mesecima “na meti napada nepoznatih hakera i zlonamernika koji bi želeli da običnu novinarsku grešku predstave kao navodnu nameru tog lista da obmane svoje čitaoce”. Poručeno je da „Politika radi po zakonima Republike Srbije i zato joj neće suditi ni presuđivati nevladine organizacije i društvene mreže, kao ni samoproklamovana regulatorna tela za kontrolu medija, zapravo udruženja građana koja se finansiraju donacijama iz inostranstva“.