Prelaz u Batrovcima, septembar 2015 / Foto: FoNet/MO

Zemlje regiona protiv mera Hrvatske

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija neće ignorisati nove mere koje je Hrvatska uvela za proizvode iz Srbije i da će zaštititi svoje proizvođače i izvoznike.

Ona je istakla da je Vlada Srbije uputila notu hrvatskoj vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji (EK).”Srbija će još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorisati i uspećemo da zaštitimo i naše proizvođače i naše izvoznike”, rekla je Brnabić ističući da su hrvatske mere “jasno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”. Ona je ocenila da takvi potezi ne doprinose ekonomskoj integraciji i regionalnoj saradnji i dodala da joj se čini da svake godine, otprilike u vreme obeležavanja godišnjice akcije “Oluja” u Hrvatskoj, iz te zemlje stižu negativni signali.

A Srbija je zajedno sa zemljama regiona, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Crnom Gorom juče uputila dopis EK, dok će samit o odluci Hrvatske, kako saznaje N1, biti održan u ponedeljak u Sarajevu. U zajedničkom dopisu zemalja regiona ističe se da uvođenje ovakvih barijera u trgovini usporava poslovnu saradnju između regiona i EU, a posebno sa Hrvatskom. “Istovremeno, takve jednostrane mere rezultiraju u prekidanju trgovinskih lanaca vrednosti koji nam svima koriste, tako što nas čine konkurentnijim na domaćem, ali i evropskom jedinstvenom tržištu, te predstavljaju kamen temeljac ekonomskog razvoja regiona na njegovom putu ka EU”, navedeno je u pismu. Podsetimo, Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih.