Samit u Podgorici / Foto: FoNet/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Pens: Rusija nastojala da destabilizuje Zapadni Balkan

Potpredsednik SAD Majk Pens optužio je juče Rusiju da je pokušala da “podeli region”, da “podrije integracione procese” i da “iscrta nove granice silom”.

“Namere Rusije su bile jasne kada su moskovski agenti u Crnoj Gori pokušali da poremete izbore, napadnu parlament i ubiju premijera i tako odvrate crnogorski narod od ulaska u NATO”, kazao je Pens na samitu lidera zemalja članica Jadranske povelje u Podgorici. Podsetimo, u Višem sudu u Podgorici u septembru će početi suđenje optuženima za navodno osujećenu rusku zaveru koja je za cilj imala sprečavanje Crne Gore da uđe u NATO. Po Pensovim rečima, Zapadni Balkan ima pravo da sam odlučuje o svojoj budućnosti. “SAD će smatrati da je Rusija sama odgovorna za svoje akcije i mora da odgovara za svoje ponašanje”, dodao je Pens, ističući da je njegova zemlja trajno privržena državama Zapadnog Balkana i naglasio da zemlje tog regiona treba samostalno da donose odluke. “Velika čast je proslaviti progres Balkana na istorijskom samitu. Predsednik SAD Donald Tramp me je lično poslao u Crnu Goru kao znak trajne privrženosti zemljama Zapadnog Balkana”, rekao je Pens. On je napomenuo da pristupanje Crne Gore NATO pokazuje da su vrata te alijanse otvorena za sve države koji dele njene vrednosti.

Inače, domaćini skupa su Crna Gora i Makedonija, koja trenutno predsedava Jadranskom poveljom, odnosno Poveljom o partnerstvu SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, BiH i Crne Gore. Taj program saradnje ustanovljen je 2. maja 2003.godine. Srbiju je na skupu predstavljala premijerka Ana Brnabić, koja je  poručila da je naša zemlja vojno neutralna, opredeljena za saradnju sa svim partnerima, posvećena vrednostima UN kada je reč o očuvanju mira i saradnji u regionu.