Ministar Vulin u Lučanima, jul 2017 / Foto: FoNet/MOD

Ponovo nesreća u fabrici “Milan Blagojević” u Lučanima

U fabrici namenske industrije “Milan Blagojević” u Lučanima juče je došlo do havarije u kojoj su dva radnika povređena, ali njihove povrede nisu opasne po život, nezvanično saznaje agencija “Beta”.

Kako se navodi, požar je izbio u pogonu za proizvodnju raketnog goriva, a automatski sistem za zaštitu od požara sprečio je njegovo širenje, pa je materijalna šteta minimalna. Inače, u ovoj fabrici i 14. jula izbio je požar u kome su dva radnika povređena, a jedan od njih je od zadobijenih opekotina preminuo dva dana kasnije na VMA u Beogradu. Nova stranka izrazila je sumnju da je požar “priprema za privatizaciju fabrike ispod cene”. Kako se ističe, drugi požar koji se u fabrici dogodio za 20 dana rezultat je “ignorantskog odnosa” vlasti prema namenskoj industriji, a NS sumnja da se ta grana ignoriše namerno i iz interesa. “U prilog tome govori i činjenica da su se nesreće desile baš onda kada je Aleksandar Vučić intenzivirao najave privatizacije namenske industrije”, navodi se u saopštenju Nove stranke, koja je optužila vlast da “rasprodaje državu zarad ličnog bogaćenja nekolicine njih”.

Podsetimo, svi ministri odbrane u poslednjih nekoliko godina isticali su da je “važno podići bezbednost zaposlenih u fabrikama namenske industrije”. Nakon požara koji je, takođe u fabrici “Milan Blagojević”, izbio krajem septembra 2015, posle koga je jedan radnik preminuo, tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić je izjavio:  “Dogovorio sam se sa poslovodstvom i nadzornim odborom preduzeća da se formira tim ispred Ministarstva odbrane koji će se baviti pre svega podizanjem nivoa bezbednosti zaposlenih ne samo u ovom, nego u svim fabrikama namenske industrije”. U februaru ove godine, sada već bivši, ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je da namenska industrija predstavlja “zamajac ekonomije Srbije” i zatražio da se “posebno obrati pažnja na bezbednost radnika i da je ona na prvom mestu”. I aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin je, nakon nedavne nesreće u Lučanima, istakao da “za nas nema većeg prioriteta već da sačuvamo ljudske živote, odnosno da sačuvamo zdravlje svih zaposlenih u odbrambenoj industriji Srbije”.