Vladimir Milovanović / Foto: FoNet

Pale akcije “Energoprojekta” za 27 odsto, država izgubila 1,5 milijardi

Cena akcije beogradskog građevinskog preduzeća “Energoprojekt holding” na Beogradskoj berzi pala je za 27 odsto posle prodaje udela malih akcionara kojom je firma “Napred razvoj” postala većinski vlasnik te kompanije.

Podsetimo, manjinski paket od oko 17 odsto akcija “Energoprojekta” prodat je u ponedeljak “Napred razvoju” za 1.501 dinar po akciji, čija je cena juče na Beogradskoj berzi pala na 1.200 dinara. Država koja poseduje 33,58 odsto akcija “Energoprojekta” nije prodala svoj udeo, čime je, po sadašnjoj ceni akcija, izgubila 1,5 milijardi dinara. Generalni direktor  “Energoprojekta” Vladimir Milovanović rekao je za agenciju “Beta” da predstavnici države nisu kontaktirali sa njim i da ne zna zašto država nije prodala svoj udeo u firmi. On je kazao da je vlasnik “Napred razvoja” Dobroslav Bojović juče isplatio akcionare koji su prodali svoj udeo u “Energoprojektu”.

Inače, najviša cena akcija “Energoprojekta” u poslednjih godinu dana bila je 1.520 dinara, a istorijska 2007. godine kada je koštala 3.400 dinara. “Energoprojekt holding” ima oko 2.500 radnika i začajne ugovorene poslove u inostranstvu. Profit kompanije prošle godine bio je 10,5 miliona evra, a za šest meseci ove godine 6,7 miliona evra, dok se vrednost njene imovine procenjuje na 150 miliona evra.