Radnici Goše sa ministrom privrede / Foto: FoNet/Ministarstvo privrede

Radnici Goše traže pomoć od Vučića i Brnabić

Radnici fabrike šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke zatražili su juče od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da im pomognu u rešavanju problema u fabrici.

“Potrebno je da svojim autoritetom utičete na otvaranje razgovora sa vlasnikom fabrike ‘Goša’ u cilju rešavanja svih problema”, navodi se u otvorenom pismu koje su radnici uputili državnom vrhu i pozvali ih da posete tu fabriku. Radnici navode da su u generalnom štrajku od 28. marta i da su prinuđeni da im se na ovaj način obrate za pomoć, jer im”dva i po meseca nije uplaćen ni jedan jedini dinar”. “Nalazimo se u situaciji da nam se isključuje struja, blokiraju tekući računi, preti tužbama za neizmirenje komunalnih obaveza i ostalih obaveza prema bankama”, navodi se u pismu radnika, koji napominju i da ne mogu da stupe u kontakt sa vlasnikom fabrike, dok “generalni direktor koji je imenovan od strane vlasnika nema nikakva ovlašćenja za dogovor”. Predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić rekao je da se štrajk nastavlja u krugu fabrike i ponovio da vlasnik “Goše” neće da počne isplatu zaostalih zarada, koje po radniku iznose više od 600.000 dinara, dok ne počnu proizvodnju, a radnici očekuju interventnu uplatu dela novca pre nego što se vrate na svoja radna mesta.

Podsetimo, zaposleni u “Goši” u štrajku su zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je 22. marta izvršio samoubistvo. “Goša” zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme “Žos Trnava”, koja ju je prodala kiparskoj kompaniji “Lisnart” za 4,2 miliona evra.