Branko Ružić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Novi ministri nisu ažurirali izveštaje o prihodima

I nakon isteka roka, na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nema podataka o imovinskoj karti novoizabranih funkcionera.

Kako piše “Danas”, prošao je zakonski rok od 30 dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja na funkciju, a  novoizabrani ministri Branko Ružić, Goran Trivan i Nenad Popović nisu podneli obavezan izveštaj o imovini i prihodima, čime su prekršili zakonsku obavezu. Svoju obavezu, ističe se, ispunila je premijerka Ana Brnabić, koja je imovinsku kartu ažurirala 24. jula. Kako se navodi, poslednji izveštaj o imovinskom stanju ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića podnet je 16. juna prošle godine u vreme dok je obavljao funkciju narodnog poslanika. Ali, zapaženo je da je on u svom prvom izveštaju iz januara 2010. godine prijavio da u posedu ima trosoban stan od 85,87 kvadrata, dok u sledećoj imovinskoj karti, podnetoj u januaru 2013, nema tog stana. U tom periodu on je na poklon dobio polovinu petosobnog stana od 196,28 kvadratnih metara i garažu čija se kvadratura ne navodi. Međutim, već u majskom izveštaju iz 2014. godine u odeljku nepokretnosti ne nalazi se nijedan od pomenutih objekata.

Iz Agencije za borbu protiv korupcije nisu saopštili da li su svi ministri podneli imovinski izveštaj u predviđenom roku, da li je u međuvremenu došlo do  produžetka tog roka, kao ni kakve moguće posledice mogu imati ministri koji se ogluše o zakonske propise.