Blokada u Batrovcima, septembar 2015 / Foto: FoNet, Carina

Hrvatska da preispita odluku o barijerama za uvoz iz Srbije

Srbija će od Evropske komisije (EK) tražiti da se preispita odluka Hrvatske o vancarinskim barijerama za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i drugih zemalja koje nisu članice EU, izjavio je ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić.

On je rekao da Hrvatska tom odlukom krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji Srbija ima s EU. “Ovde se očigledno radi o drastičnom kršenju SSP između Srbije i EU od Hrvatske i to u članu 36. stav 1, u kome se kaže da od dana stupanja Sporazuma na snagu neće biti uvedene nove carine ili dažbine koje imaju isto dejstvo, niti će one koje se već primenjuju biti povećane”, naveo je Ljajić. On je najavio da će Srbija pozvati i zemlje regiona koje su pogođene tom merom, kako bi zajednički nastupili pred EK. Ljajić je potvrdio je da se povodom odluke Hrvatske već sprovode neke mere koje su vezane za pojačan fitosanitarni nadzor. “Odluka Hrvatske predstavlja i drastično kršenje pravila i principa Svetske trgovinske organizacije, koja govore o tome da ne sme biti diskiriminacije između domaćih i uvezenih proizvoda u pogledu dažbina”, istakao je ministar, dodajući da Srbija ne želi nikakav trgovinski sukob sa Hrvatskom “jer on nije u interesu ni jedne ni druge zemlje”.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kazao je da Srbija mora da preduzme kontramere, da bi se pronašlo rešenje u obostranom interesu, dok je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio da će PKS već danas sa komorama iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore proslediti zajedničko pismo Briselu sa analizom šteta koje će nove mere Zagreba izazvati i molbom da se odluka Hrvatske revidira.

Inače, Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih. Tako se taksa umesto dosadašnjih 90 kuna (12 evra) sada naplaćuje 2.000 (270 evra). Hrvatske vlasti su odluku obrazložile namerom da zaštite domaće poljoprivrednike od prekomernog uvoza.