Protest Sindikata policije / Foto: FoNet, Filip Stevanović

Policijski sindikat traži ostavku načelnika Sektora za vanredne situacije

Policijski sindikat Srbije (PSS) zatražio je ostavku načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predraga Marića, pošto je vatrogasac Milan Rmuš, koji je 19. jula zadobio teške opekotine prilikom gašenja požara na Adi Huji, juče preminuo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Sindikat je u saopštenju ocenio da Marić snosi najveću odgovornost, jer kako se navodi, “ništa nije učinio da vatrogasci dobiju adekvatnu opremu i jer je na čelu sistema koji treba da predupredi da se ovakve nesreće ne dešavaju”. “Za poslednje dve godine vatrogasci beogradske brigade su 10 puta gasili požar u ovoj fabrici, u istom pogonu i iz potpuno istih razloga. Fabrika nije zatvarana do ispunjavanja protivpožarnih standarda, već bi nastavljala da radi bez problema, do novog požara. To je rezultiralo tragedijom i ovaj hrabri vatrogasac, naš kolega, je dao svoj život, zato što neko nije uradio svoj posao”, piše u saopštenju.

Sindikat je dodao da bi ostavka načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a predstavljala “moralan čin, kako bi građani Srbije uvideli da oni koji greše u javnim službama, moraju biti i sankcionisani”.