Vladimir Milovanović / Foto: FoNet

“Napred razvoj” postao većinski vlasnik “Energoprojekta”

Beogradska građevinska firma “Napred razvoj” juče je otkupila oko 17 odsto akcija “Energoprojekta” i postala većinski vlasnik te kompanije, saznaje agencija “Beta”.

Država koja je vlasnik 33,58 odsto akcija “Energoprojekta” nije prodala svoj udeo. Generalni direktor “Energoprojekta” Vladimir Milovanović rekao je  da će “Napred razvoj”, koja je otkupom dodatnih akcija “Energoprojekta” postala većinski vlasnik, morati da da ponudu i za četiri zavisna preduzeća “Energoprojekta” u kojima ima vlasnički udeo veći od 25 odsto. On je napomenuo da vlasnik “Napred razvoja” Dobroslav Bojović ima manjinske pakete akcija u “Energoprojktovim” firmama “Entel”, “Garant”, “Industrija” i “Oprema”. Po njegovoj proceni, za otkup oko 17 odsto do juče deponovanih akcija “Energoprojekt holdinga” Bojovićev “Napred razvoj” i povezane firme moraće da plate oko 20 miliona evra, a akcije zavisnih preduzeća “Energoprojekta” od 15 do 20 miliona evra. Inače, ponuđena cena za akciju “Energoprojekt holding” bila je 1.501 dinar. “Cenu akcija zavisnih društava treba da utvrdi Komisija za hartije od vrednosti, jer se retko kotiraju na Beogradskoj berzi, a sudeći po tome kako Komisija utvrđuje cenu akcija Energoprojekta, pretpostavljam da akcionari neće biti zadovoljni i da će morati da potraže pravdu na sudu”, rekao je Milovanović.    Inače, uprava “Energoprojekt holding” saopštila je 20. jula da ne podržava ponudu za preuzimanje koju je objavio konzorcijum firmi predvođen “Napred razvojem”. Oni su, prema pisanju “Danasa”,  to obrazložili postojanjem “obilja nezakonitosti, nepoverenjem u profesionalni, finansijski i moralni kapacitet povezanih lica, ali i zbog sumnjivih aktivnosti na tržištu kapitala kojima je naneta šteta akcionarima, Energoprojektu, tržištu kapitala, pa i pojedinačno najvećem akcionaru, Republici Srbiji”.

“Energoprojekt holding” ima oko 2.500 radnika i začajne ugovorene poslove u inostranstvu. Profit kompanije prošle godine bio je 10,5 miliona evra, a za šest meseci ove godine 6,7 miliona evra, dok se vrednost njene imovine procenjuje na 150 miliona evra.