Dron sa zastavom / Foto: FoNet, Aleksandar Koković

Albanac koji je upravljao dronom traži azil u Hrvatskoj

Albanac Ismail Morina, koji je uhapšen u Hrvatskoj po poternici Srbije zbog skandala sa dronom sa zastavom “velike Albanije”, tražio je politički azil u Hrvatskoj, kako bi izbegao izručenje Srbiji.

Ovo piše BIRN-ov sajt “Balkan insajt” pozivajući se na izjavu Morininog advokata koji je kazao da njegov klijent želi da izbegne izručenje Srbiji, jer misli da neće imati fer suđenje. Podsetimo, Morina je osumnjičen da je 14. oktobra 2014. upravljao dronom sa zastavom “velike Albanije” koji je leteo iznad stadiona u Beogradu tokom fudbalske utakmice Srbije i Albanije, posle čega je došlo do sukoba navijača na terenu, a utakmica je prekinuta.  On je u junu uhapšen u Hrvatskoj po poternici Srbije, a sud u Dubrovniku je prošlog četvrtka odlučio da ga izruči Srbiji. Advokat Darko Butigan na tu odluku žalio se Vrhovnom sudu Hrvatske koji nema definisan rok do kada mora da odluči o žalbi posle čega odluku Suda treba da potvrdi i resorni ministar. “Obično je Vrhovnom sudu potrebno dva do tri meseca da odluči po žalbi, ali sada će zahtev za azil odložiti izručenje za šest do deset meseci”, rekao je Butigan.

BIRN dodaje da se Morina sukobljavao sa zakonom i u Albaniji. Bio je uhapšen u oktobru 2015, kada je kod njega pronađeno oružje i 36 ulaznica za fudbalsku utakmicu protiv Srbije u Elbasanu.  Inače, Fudbalski savez Albanije pozvao je albansku vladu da “pravno interveniše” i da spreči izručenje Morine, a prethodno je albanski ministar pravde pozvao svog hrvatskog kolegu da suspenduje zahtev za ekstradiciju, jer “nije u skladu sa evropskim konvencijama o izručenju i ljudskim pravima”. Fudbalski savez najavio je žalbu zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom.