Moskva / Foto: Pixabay.com

Pens: SAD žele bolje odnose s Rusijom

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je juče da, uprkos odluci Moskve da smanji prisustvo američkih diplomata, SAD žele da poboljšaju odnose s Rusijom.

“Nadamo se boljim danima i boljim odnosima s Rusijom”, izjavio je Pens novinarima tokom posete Estoniji. Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da 755 američkih diplomata napusti Rusiju, u odgovoru na nove američke sankcije, što je Bela kuća ocenila kao “nepotrebnu odluku i za žaljenje”. Posle razgovora s predsednicima Estonije, Letonije i Litvanije, Pens je rekao da SAD ostaju posvećene zaštiti NATO saveznika od napada: “SAD, sa predsednikom Donaldom Trampom na čelu, čvrsto stoje iza našeg Člana 5 o zajedničkoj odbrani napad na jednog od nas je napad na sve nas”. A portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je za poboljšanje odnosa Rusije i SAD potrebno da Vašington pokaže političku volju i da se uzdržava od “diktata sankcijama”.

Nemačka ministarka ekonomije i energetike Brigite Cipris pozvala je EU da razmotri protivmere na odluku SAD, ističući da će novi američki zakon uticati na evropske zemlje koje sarađuju s Rusijom u energetskom sektoru i da na kraju može doći u suprotnost s međunarodnim pravom. “Verujemo da je to kršenje međunarodnog prava. Amerika ne može da kazni nemačke kompanije zbog poslovanja u drugoj zemlji”, izjavila je Cipris, naglašavajući da Evropa ne želi trgovinski rat sa SAD.