Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a / Foto: FoNet/Medija centar

NUNS i NDNV: Javni tužilac da sasluša Aleksandra Vučića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su juče da nadležno tužilaštvo po službenoj dužnosti treba da sasluša predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer je u televizijskom gostovanju izneo saznanja o krivičnom delu koje se goni po službenoj dužnosti. 

“Tužilaštvo je dužno da od njega zatraži dodatne informacije o krivičnom delu iz člana 343, Izazivanje panike i nereda, kao i drugim krivičnim delima za koje postoji sumnja da su izvršeni, pošto je istakao da su pojedina ‘medijska udruženja’ dobijala novac da bi vodili kampanju povodom nelegalnog rušenja u Savamali”, navodi se u zajedničkom saopštenju ta dva udruženja. NUNS i NDNV smatraju da je Vučić dužan i sam da javnosti saopšti ko je, od koga, u koje vreme i u kojem iznosu dobijao sredstva i da preuzme odgovornost za to što je izgovorio. “Plašimo se, međutim, da Vučić i ovog puta iznosi neistine, da ponovo zloupotrebljava režimske medije i svoju funkciju da bi napadao i difamirao one koje proglašava političkim protivnicima i da bi dodatno ugrožavao medijske slobode u Srbiji. Ukoliko je govorio neistinu, Vučić je izvršio krivično delo”, ističe se u saopštenju.

Nakon toga predsednik Vučić je poručio da će im dostaviti sve podatke, pa nije potrebno da “vode istragu”. On je kazao da udruženja ne primaju novac direktno za Savamalu, nego da primaju novac “tobož za nešto drugo, a pišu o Savamali”.  Vučić je rekao da niko neće da napiše da novac primaju da bi vodili kampanju povodom Savamale, već to predstavljaju kao istraživačko novinarstvo.