Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

APR: Asomakum više nema vlasnika i direktora

Prema podacima Agencije za privredne registre, firma “Asomakum” više nema vlasnika i direktora, a dokumenti objavljeni na sajtu te institucije pokazuju da je advokat Zoran Jakovljević u ponedeljak podneo, a APR istog dana prihvatio zahtev za brisanjem Andreja Vučića kao direktora i vlasnika te firme.

To se dogodilo odmah pošto je lider Nove stranke Zoran Živković zatražio da mu Ministarstvo finansija odgovori ko je vlasnik i direktor preduzeća “Asomakum”, koje je 2. jula ove godine otvorilo dinarski račun. Advokat Zoran Jakovljević kaže da po nalogu klijenta ne može da daje izjave o ovom slučaju. Tako je bez odgovora ostalo pitanje zašto je ova promena u podacima firme u APR-u zatražena tek ove nedelje. Prema podacima Narodne banke Srbije “Asomakum” je 2. jula otvorio dinarski račun kod Direktne banke iz Kragujevca, a u toj banci navode da se samo radi o transferu računa iz Findomestik banke koju je “Direktna” ranije kupila. “U nedelju, 2. 7. 2017 godine, nije izvršeno bilo kakvo ‘otvaranje računa’, već je izvršen prenos računa, koji je ranije bio otvoren kod Findomestik banke AD Beograd i koji je tom prilikom dobio novi broj u Direktnoj Banci ad Kragujevac. Osnov za prenos računa je činjenica da privredno društvo Asomacum d.o.o. nije brisano iz Registra privrednih subjekata kod Agencije za privredne registre, odnosno, vodi se i dalje kao aktivno privredno društvo”, navodi se. U Agenciji objašnjavaju da je Zakonom o privrednim društvima predviđeno da je brisanje firme moguće nakon njene likvidacije, stečaja, statusne promene ili po nalogu državnog organa.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu u maju ove godine potvrdio je optužnicu protiv 18 osoba kojima se na teret stavlja da su krađom identiteta osnovali sedam fantomskih firmi, među kojima je i “Asomakum”. Pre dve godine, kako su tada pisale “Večernje novosti”, Privredni sud u Beogradu usvojio je tužbeni zahtev Andreja Vučića da se oglasi apsolutno ništavim akt o osnivanju privrednog društva “Asomakum”.