Rama i Vučić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Rama pohvalio Vučićev stav o Kosovu

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u autorskom tekstu, pozvao sve građane na dijalog o Kosovu, reakcije stižu od vladajućih, opozicionih stranaka, ali i iz inostranstva.

Naime, albanski premijer Edi Rama pohvalio je Vučićev tekst i pozvao Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, rekavši da će to doprineti stabilizaciji balkanskog regiona. “Vreme je da kao narod prestanemo kao noj da zabijamo glavu u pesak, pokušamo da budemo realni, ne dopustimo da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo, ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći i ono što smo odavno izgubili”, naveo je Vučić u tekstu, koji je Rama postavio na svom “Fejsbuk” profilu. Vučić je juče u Rimu odgovorio da će inicirati da se u Italiji održi trilateralni sastanak sa državnim zvaničnicima Italije i Albanije, a cilj tog susreta bio bi da se tri države uvežu i dogovore u vezi sa učešćem u zajedničkim projektima. Govoreći o Kosovu, kazao je da će biti teško da se dođe do rešenja. “Šanse su male, ali red je da pokušamo”, istakao je Vučić i dodao da “Srbi traže odgovornost, a ne prazno junačenje”.

Stranke vladajuće koalicije, poput SPS, odazvaće se Vučićevom pozivu, dok opozicione stranke reaguju različito – od prihvatanja (DSS), preko pozivanja predsednika da prvo odgovori šta je već dogovoreno u Briselu (DS), do odbijanja poziva (Dveri). Direktor Komitetа prаvnikа zа ljudskа prаvа (YUKOM) Milаn Antonijević rekao je da je ta organizacija prihvatila Vučićev poziv, jer na to “ne gledaju kao na zaokret, već nastavak onoga što pričaju već dugi niz godina”. “Odgovornost za dijalog je ranije bila isključivo na civilnom društvu, koje je mnogo pre o tome govorilo, pre političara i Briselskog dijaloga. Naravno da tu ispruženu ruku prihvatamo, ne samo da se podeli odgovornost nego i da se pronađe rešenje”, naglasio je Antonijević.