Jaroslav Kačinjski / Foto: FoNet/AP

Savet Evrope pozdravio veto predsednika Poljske

Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je jedan od tri sporna zakona u okviru reforme pravosuđa koja je izazvala proteste građana i kritike evropskih institucija.

On je prethodno odbio da podrži druga dva zakona, o vrhovnom sudu i Zakon o državnom pravosudnom veću, što je iznenadilo vladajuću stranku Pravo i Pravda. Opozicija i demonstranti tražili su da predsednik stavi veto i na zakon koji ministru pravde daje velika ovlašćenja između ostalog i da imenuje i smenjuje predsednike opštih sudova u državi. Duda je u vanrednom obraćanju građanima Poljske na “Fejsbuku” saopštio da je morao da stavi veto na dva zakona, jer je “nužno da se očuva nezavisnost sudija od političkih pritisaka, a reforma je kršila Ustav Poljske”. Međutim, u isto vreme premijerka Beata Šidlo, takođe u vanrednom obraćanju naciji, optužila ga je da je vetom odložio reformu na koju Poljaci čekaju 28 godina i najavila da stranka Pravo i Pravda neće popustiti ni pred uličnim demonstracijama desetina hiljada Poljaka, ni pred kritikom EU i SAD, i da će sprovesti reformu, uključujući i kadrovske čistke među sudijama. Koliko je veto razočarao i zatekao Jaroslava Kačinjskog, lidera stranke Pravo i Pravda, toliko je izazvao radost među desetinama hiljada Poljaka, koji su devet dana na ulicama širom Poljske i ispred poljskih ambasada demonstrirali za nezavisne sudije i slobodne sudove.

Odluku poljskog predsednika pozdravio je i Savet Evrope, a sa olakšanjem ga je dočekala i nemačka vlada pošto veruju da to može da pomogne da se izbegne dalje zaoštravanje spora EU i Poljske oko sistemskih pretnji po pravnu državu u Poljskoj. Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski poručio je Evropskoj komisiji da se više ne meša u poljsku reformu pravosuđa dok ona ne bude usvojena, jer “Poljska nije propala država, pa da neko sa strane treba da dođe i preuzme njene nadležnosti”. Zbog dosadašnje reforme Ustavnog suda, pretvaranja nezavisnih javnih medija u državne i čistki u državnoj upravi, EK je prvi put u istoriji protiv Poljske pokrenula mehanizam procene sistemskih pretnji po pravnu državu.