Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Fantomski “Asomakum” i dalje radi?

Lider Nove stranke i njen poslanik u Skupštini Srbije Zoran Živković zatražio je juče da mu Ministarstvo finansija odgovori ko je vlasnik i direktor preduzeća “Asomakum” (Asomacum) iz Beograda, koje ima otvoren dinarski račun.

U saopštenju NS navodi se da Živković od ministra Dušana Vujovića zahteva odgovor na pitanje kako je moguće da i dalje radi preduzeće čije je osnivanje proglašeno ništavnim. Podsetimo, nakon Živkovićeve tvrdnje u oktobru 2014. da je vlasnik “Asomakuma” Andrej Vučić, brat sadašnjeg predsednika države, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je firma osnovana uz pomoć falsifikovane lične karte Vučića. Danas Živković pita: ”Kako je moguće da preduzeće, čije je osnivanje proglašeno ništavnim, jer je tom prilikom korišćena, navodno, falsifikovana lična karta brata današnjeg predsednika države, pre samo par sedmica otvori dinarski račun? Da li je onda reč o legalizovanom „naprednom“ porodičnom kriminalu?”.

Međutim, ubrzo posle Živkovićevog pitanja iz registra privrednih društava Agencije za privredne registre izbrisani su podaci o zastupnicima i članovima ovog preduzeća. “Prevaranti su danas obrisali iz APR podatke o osnivaču i direktoru Asomacuma! Srbija je postala karikatura države!”, napisao je Živković na Tviteru. Ipak, u drugom registru APR-a u kome se pretražuju finansijski izveštaji podaci nisu promenjeni, pa u njemu i dalje stoji da je Andrej Vučić vlasnik “Asomakuma”.  Takođe, registar Narodne banke Srbije (NBS) potvrđuje da je dinarski račun otvoren početkom ovog meseca preko firme “Asomakum”, odnosno matičnog broja tog preduzeća. Podsetimo, Viši sud u Beogradu u maju ove godine potvrdio je optužnicu protiv 18 osoba kojima se na teret stavlja da su krađom identiteta osnovali sedam fantomskih firmi, među kojima je i “Asomakum”. Pre dve godine, kako su tada pisale “Večernje novosti”, Privredni sud u Beogradu usvojio je tužbeni zahtev Andreja Vučića da se oglasi apsolutno ništavim akt o osnivanju privrednog društva “Asomakum”.