Pregovori u Vladi Srbije / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Radnici Fijata danas potpisuju sporazum, bez štrajka tri godine

Radnici kragujevačke fabrike „Fijat Krajsler automobili Srbija“ (FCA) prema sporazumu sa rukovodstvom fabrike dobili su novi kolektivni ugovor na tri godine, koji podrazumeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bio kakvih štrajkova u tom periodu.

“U skladu sa dogovorom, predstavnici sindikata prihvatili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije. Predstavnici sindikata i rukovodstva FCA potpisaće danas u Vladi Srbije, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ministra privrede Gorana Kneževića, sporazum koji podrazumeva i isplatu bonusa i naknade za prevoz, ali i osnivanje Komisije za tehnička merenja. Komisiju, koja će početi sa radom u septembru, činiće članovi sindikata i FCA, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije. U Samostalnom sindikatu fabrike kažu da dogovorom nisu zadovoljni svi, ali ističu da je “tako odlučila Skupština sindikata”. Predstavnici sindikata „Nezavisnost” FCA saopštili su da velika većina radnika negoduje zbog “Fijatove” ponude, iako Štrajkački odbor to smatra uspehom. “Ima dve grupe radnika, najveća grupa se otvoreno buni, psuje, a druga grupa je razočarana sindikatom jer vidi da ništa ne može da se promeni i želi da napusti članstvo”, rekao je Beti predsednik sindikata „Nezavisnost” FCA, Zoran Stanić. Dodao je da je „najmanja grupa, a to su radnici uglavnom članovi Skupštine Samostalnog sindikata, njih oko 50, podržali Fijatovu ponudu”. Kako se navodi u saopštenju Vlade, “svake godine u februaru, plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS, a za 2018. godinu, plate će biti povećne za 4,5 odsto. Za 2017. godinu povećanje će biti 2,2 odsto od avgusta (kako bi se izjednačilo sa godišnjom projektovnom inflacijom)”. Dogovor podrazumeva i isplatu polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će druga polovina bonusa biti isplaćena u decembru. Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće iduće godine. “Vlada Srbije smatra da je postignuti dogovor odličan pokazatelj da je Srbija dobro mesto i za domaće i za strane investitore, što doprinosi daljem ekonomskom rastu i razvoju zemlje”, naglašava se u saopštenju.

Inače, radnici FCA počeli su štrajk 27. juna zahtevajući povišicu sa 38.000 na 50.000, isplatu bonusa, optimizaciju radnih mesta i naknadu za prevoz.

A predstavnici radnika “Goše” iz Smederevske Palanke i Ministarstva privrede nastaviće sutra pregovore o normalizaciji rada u fabrici i isplati dugova, izjavio je predsednik Štrajkačkog odbora te firme Milan Vujičić. On je kazao da su radnici, u dogovoru sa Vladom Srbije i Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova, pre dva dana zamrzli štrajk glađu, dok se ne vidi kakav će biti rezultat pregovora sa poslodavcem.