Ambasador Čepurin / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Čepurin (ni)je pogrešno interpretiran

Ministarstvo evropskih integracija Srbije saopštilo je da je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin ministarki Jadranki Joksimović preneo da Rusija ima pozitivan stav prema evropskim integracijama Srbije, da bi potom to saopštenje bilo povučeno i izdato novo bez te rečenice ruskog diplomate.

Konstatuje sa samo da je ministarka Joksimović upoznala Čepurina sa procesom evropskih integracija Srbije, dok je ambasador istakao da Ruska Federacija ceni nastojanja Beograda da sačuva dobre odnose sa Moskvom, u kontekstu složenih međunarodnih odnosa. Ministarka je navela da je članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije, i istakla da nije dobro kreirati atmosferu u kojoj je Srbija stalno pod nekim pritiscima da se odredi, jer je njen strateški cilj jasan – EU integracije, što potvrđuje i poslednje istraživanje, u kome 49 procenata građana jasno podržava evropski put Srbije. U izjavi naknadno naknadno dostavljenoj televizijiji N1 ministarka Joksimović je istakla: “Nema nikakvih šumova, ambasador Rusije mi je preneo stav da se Ruska Federacija ne meša u unutrašnja pitanja Srbije, a da su evropske integracije odluka koja je u domenu unutrašnjih pitanja Srbije. Nisam primetila nikakav negativan stav, naprotiv, vrlo otvoren i dobar razgovor. Nekada su delovi saopštenja tipski, pošto uglavnom imam sastanke sa predstavnicima članica EU, pa smo ipak smatrali da je korektnije načiniti ispravku. Ništa posebno dramatično, preuranjeno ste reagovali”.

Podsetimo, premijerka Brnabić je nedavno, posle intervjua “Blumbergu”, predala  ambasadoru Čepurinu stenogram tog razgovora, kako bi ga uverila da je loše interpretirana. U tom intervjuu ona je navodno rekla da bi Srbija, ukoliko bi bila primorana da bira između EU i Rusije, izabrala Uniju. Taj Tripet, portparol “Blumberga” za “Danas” je izjavio da redakcija agencije “stoji iza teksta” koji je napisan posle razgovora sa premijerkom Srbije.