Zločin u Rakovici / Foto: FoNet/TV FoNet

Smenjena direktorka Centra za socijalni rad Beograda

Upravni odbor Gradskog centra za socijalni rad juče je zbog utvrđenih nepravilnosti u radu doneo “odluku o prestanku ovlašćenja” v.d. direktorke te institucije Mikaini Stevanović, a na predlog gradonačelnika Beograda Siniša Malog.

Kako se navodi, odluka je doneta uz saglasnost i konsultacije sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem. O razrešenju i postavljanju novog v.d. direktora Gradskog centra za socijalni rad, odlučivaće se na narednoj sednici Skupštine grada Beograda. Gradonačelnik je ranije najavio da će odgovorni biti sankcionisani ukoliko se pokaže da ima nepravilnosti u radu Centra za socijalni rad i da će obezbeđenje u odeljenima Gradskog centra za socijalni rad biti udvostručeno. Inače, Komisija Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja konstatovala je propuste i u radu novobeogradskog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad ispred koga je pre desetak dana muž ubio suprugu, naočigled njihovo troje dece. Tragedija se potom dogodila i u Centru za socijalni rad u Rakovici, kada je muž ubio ženu i dete i ranio radnike Centra.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je u tim  slučajevima porodičnog nasilja “ceo sistem podbacio”. On je kazao da je policija u skladu sa novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici izrekla 2.626 hitnih mera udaljavanja nasilnika, a da se 56 osoba oglušilo o te mere zbog čega su kažnjeni zatvorom do 60 dana. Kako je istakao, policajac ne može da bude prisutan u svakom domu gde se najviše nasilja i dogodi i da je nemoguće sprečiti sve takve zločine. Podsetimo, pre stupanja na snagu zakona o sprečavanju nasilja u porodici Sindikat pravosuđa je saopštio da će konkretni rezultati primene ovog akta izostati zbog nedovoljne tehničke i kadrovske opremljenosti sudstva. Kako je istaknuto, normativni okvir za taj zakon, jeste formalno pravno zaokružen, ali to nije dovoljno da bi se on primenio u praksi.