Vukašin Obradović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Podrška novinara kolegama iz Vranjskih i OK radija

Novinarska i medijska udruženja saopštila su da pružaju punu podršku novinarima nedeljnika “Vranjske i “OK radija” koji protestuju zbog skandalozno sprovedenog lokalnog konkursa za javni interes u sferi javnog informisanja u Vranju, na kom su, kako navode, novac dobili mediji bliski vlasti ili povezani sa članovima stručne komisije za dodelu sredstava.

“Članovi komisije, imenovani ne zbog stručnosti već po svemu sudeći da sprovedu prethodno donete partijske odluke, izabrani na predlog nerelevantnih novinarskih udruženja, novac građana dodelili su i medijima kojima građani Vranja nemaju nikakav pristup, anonimnim portalima, vlasnicima medija sa kojima su i porodično povezani, izvrgnuvši tako ruglu princip konkursnog sufinansiranja i namerno zaobišavši ugledne, ali očigledno ne i podobne vranjske medije, odnosno njihove medijske projekte”, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su uputili Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal press (LP), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija onlajn medija (AOM).

Novinari “Vranjskih” i Radija OK protestovali su ispred zgrade Skupštine grada Vranja, ističući da je lokalna vlast “zavukla ruku u narodni džep i novac građana bezočno podelila partijski poslušnim medijima i kumovima”. Vlasnik “Vranjskih” Vukašin Obradović kazao je da će zbog gradskog konkursa za sufinansiranje medija povesti upravni spor i preduzeti i druge zakonske mere.