Vašington / Foto: Pixabay.com

Stejt department: Na Kosovu jača islamski ekstremizam

Na Kosovu jača pretnja od nasilnog islamskog ekstremizma što jednim delom finansiraju i strane organizacije koje propagiraju ekstremne ideologije i nasilne ekstremne grupe koje aktivno koriste društvene medije za širenje propagande i regrutovanje sledbenika, ocenio je američki Stejt department u novom godišnjem izveštaju o terorizmu.

U delu izveštaja o Srbiji navodi se da su vlasti tokom prošle godine nastavile napore u borbi protiv terorizma, a da su politički lideri sarađivali sa SAD i međunarodnom zajednicom na razvoju snažnijih antiterorističkih mera i strategija. Srbija je ostvarila napredak po pitanju priliva migranata, navodi se u izveštaju i dodaje da je registrovano oko 110.000 od oko 135.000 migranata koji su prošli kroz zemlju. “Ipak je bilo znatnih propusta u proveri i obradi, što pokazuju medijski izveštaji da je najmanje jedan počinilac terorističkih napada u Parizu u novembru 2015. godine prošao kroz Srbiju predstavljajući se kao sirijski izbeglica”, navodi Stejt department. U izveštaju se podseća  da je Srbija 2016. donirala oko 10 tona municije borbi protiv Islamske države, ali da je zbog teške ekonomske situacije ograničena njena mogućnost dodatnog finansijskog ili materijalnog doprinosa koaliciji koja se bori protiv islamskih ekstremista. “Vlada je nastavila saradnju sa susednim zemljama na poboljšanju pogranične bezbednosti i razmene informacija”, dodaje se u izveštaju, uz ocenu da je migrantska kriza otkrila bojne nedostatke u bezbednosti srpskih granica, koje uglavnom imaju i susedne države.

U delu koji se odnosi na Kosovo navodi se da je otprilike 315 stranih terorističkih boraca sa Kosova otputovalo u Siriju i Irak da se bore za Islamsku državu (ISIS), ili Al-Nusru, ispostavu Al Kaide u Siriji i da je otprilike 58 ubijeno. Članstvo Kosova u mnogim regionalnim i međunarodnim organizacijama, uključujući UN, blokiraju zemlje koje ne priznaju njegovu nezavisnost, navodi Stejt department i dodaje da nedostatak članstva i nepriznavanje Kosova, onemogućava saradnju u mnogim pitanjima, uključujući i borbu protiv terorizma.