Okrugli sto o izmeni Ustava / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Srbija do kraja godine treba da usvoji ustavne promene

Srbija do kraja godine treba da usvoji ustavne promene koje treba da omoguće potpunu nezavisnost sudstva, zaključak je jučerašnjeg okruglog stola o izmenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Šefica pregovaračkog tima za pregovore Srbije sa EU Tanja Miščević podsetila je da je akcionim planom za Poglavlje 23 koje se bavi pravosuđem predviđeno da ustavne promene budu usvojene do kraja 2017, ali je ipak istakla da je bitnija suština od samih rokova. “Transparentnost i inkluzivnost su glavne reči u tom procesu”, rekla je Miščević i dodala da u procesu usvajanja ustavnih promena treba uključiti što više strana i društvenih segmenata.  Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da Srbija treba da redefiniše odredbe koje se odnose na izbor sudija, njihovo razrešenje, kao i izbor presednika sudova, članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Ona je napomenula da sledi javna debata i da je neophodna saglasnost Venecijanske komisije, a nakon toga i usvajanje u parlamentu.

Na skupu su učestvovali i brojni predstavnici nevladinih organizacija. Vladina kancelarija za saradnju sa civilnim društvom dala je priliku do kraja juna da NVO  pošalju svoje predloge za ustavne izmene, a pristiglo je 14 predloga koje je izradilo 16 nevladinih organizacija.

Podsetimo, Aleksandar Vučić, tadašnji premijer, u aprilu 2015. izjavio da će Srbija morati da menja Ustav u naredne dve do tri godine, ali je naglasio da je potrebno da se oko promena usaglasi celo društvo. U ovogodišnjoj predizbornoj kampanji on je izjavio da će “Ustav Srbije biti promenjen ukoliko za to bude postojao konsenzus, ali ne da bi se proširila ovlašćenja predsednika”.