Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Šabić: Poziv da podnesem ostavku je pritisak na nezavisne institucije

Poslanici vladajuće koalicije i predsednica Skupštine Maja Gojković optuživali su na jučerašnjoj sednici Skupštine Srbije poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da se bavi politikom i pozvali ga da podnese ostavku.

“Ja sam šokirana danas. Radni dan mi počinje tako što poverenik Šabić daje intervju kako će se kandidovati za gradonačelnika Beograda i priča o politici. Gde je tu moral?”, upitala je predsednica parlamenta. Ona je kazala da se Šabić kao i bivši ombudsman Saša Janković, dok je obavljao tu funkciju, bavi politikom.  “Šabić i Janković su političari koji odlaze u prošlost Srbije i time je Srbija napravila veliki korak”, rekla je Gojković, podsećajući da i povereniku uskoro ističe mandat.

Na ovo je reagovao poverenik Šabić, ističući da to doživljava kao pritisak na nezavisne institucije. On, kako je rekao, ne razume šta je nejasno u njegovim izjavama o kandidaturi za gradonačelnika, kada je više puta na novinarska pitanja već odgovorio da o tome nije razmišljao. On je napomenuo i da nije prvi put da Maja Gojković zloupotrebljava funkciju predsednice Skupštine i o njemu iznosi neistine. “To je već jednom uradila grubo pričajući o mojoj plati kao dvostruko većoj, a da posle nije našla snage da se čak ni izvini kada su je mediji uhvatili u laži”, kazao je Šabić.

Poslanici opozicije negodovali su zbog načina na koji se juče vodila rasprava u Skupštini, pa je poslanica DS Maja Videnović kazala da je u pitanju „direktan udar na nezavisne institucije i utišavanje svakoga“. Napadi na poverenika Šabića usledili su i u medijima koji neskriveno podržavaju vlast, poput TV „Pink“.