Zoran Pašalić / Foto: FoNet/TV FoNet

Pašalić novi zaštitnik građana, izabrani i članovi nezavisnih organa

Skupština Srbije izabrala je juče Zorana Pašalića za zaštitnika građana. Nakon burne rasprave i optužbi poslanika vladajuće većine, najčeće na račun prethodnog ombudsmana Sašu Jankovića, za izbor Pašalića glasala su 142 poslanika vladajućih stranaka, koji su ga i predložili na tu funkciju, a protiv je bilo 20 poslanika.

Pašalić je pre izbora bio predsednik Prekršajnog apelacionog suda u Beogradu. Inače, on je 2003. imenovan za gradskog sudiju za prekršaje , a krajem 2008. za starešinu Gradskog sudije za prekršaje grada Beograda. Za vršioca funkcije predsednika Višeg prekršajnog suda imenovan je početkom 2010, a za predsednika u oktobru 2013. godine. Od 2014. predsednik je Prekršajnog apelacionog suda. Opozicija mu je tokom rasprave zamerila zbog toga što je studirao 13 godina sa prosečnom ocenom 6,72. U prvom obraćanju medijima Pašalić nije želeo da komentariše rad svog prethodnika Saše Jankovića jer je, kako je naveo, Janković sada političar, a njemu je kao zaštitniku građana zakonom zabranjeno da daje političke izjave.

Skupština je juče za predsednika Fiskalnog saveta ponovo izabrala Pavla Petrovića i članove tog saveta Vladimira Vučkovića i Nikolu Altiparmakova, a takođe i  i četiri člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, dok predloženi kandidat Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević nije izabran. Na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Skupština je za člana Odbora izabrala docenta na Pravnom fakultetu u Beogradu Miloša Stankovića. Na predlog Vrhovnog kasacionog suda izabran je sudija Vrhovnog suda u penziji Slobodan Gazivoda. Docentkinja na Ekonomskom fakultetu u Nišu Jelena Stanković izabrana je na predlog Državne revizorske institucije, a na predlog Socijalno-ekonomskog saveta Ivan Kovačević.