Skup SNS ispred Skupštine / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

KRIK: Vučićevu zakletvu obezbeđivao član ekipe Saleta Mutavog

Jedan od mladića koji je na ceremoniji polaganja predsedničke zakletve Aleksandra Vučića fotografisan kako snažno drži za ruke jednog demonstranta je Borko Aranitović, koji radi kao obezbeđenje beogradskih splavova i blizak je ekipi ubijenog narko-dilera Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi, piše Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Kako navodi KRIK, njihovi novinari su upoređivanjem fotografija sa ceremonije i onim objavljenim na Aranitovićevom „Fejsbuk“ nalogu zaključili da je reč o istoj osobi. Portal tvrdi i da detalji sa fotografija koje je Aranitović objavljivao na internetu otkrivaju njegove poslove i veze sa ljudima iz sveta kriminala i policije. „Aleksandar Vučić rekao je prošle godine da država nema snage da se obračuna sa nasilnim navijačkim grupama. Otkrića o Stankoviću i Aranitoviću, međutim, pokazuju da je problem dublji i da država zapravo sarađuje i štiti kriminalce i huligane“, ističe KRIK. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče da su identifikovane sve osobe koje su napale novinare i građane na skupu podrške Vučiću.”Kada se završi krivični postupak, saslušaju svi svedoci, tužilaštvo odobrava izlazak u javnost sa svim činjenicama koje javnost treba da zna”, rekao je Stefanović. Upitan da li je Aranitović toga dana bio redar SNS, Stefanović je rekao: “Mislim da ovo lice nije bilo redar stranke”.

Podsetimo, dnevni list “Danas” objavio je fotografije nasilnih događaja na mitingu SNS 31. maja. Na njima se vidi kako u prisustvu policije u civilu, koja uopšte ne reaguje,obezbeđenje mitinga davi i fizički nasrće na novinarku tog lista Lidiju Valtner, fotoreportera “Tanjuga” Milutina Markovića i učesnika “Protesta protiv diktature” Marka Radosavljevića. Predsednik Vučić izjavio je da su tokom preuzimanja dužnosti “neki kontramitingaši” pokušali da izazovu nemire, a potom i uputio “izvinjenje” ukoliko su neki novinari napadnuti. “Izvinjavam se u ime onih koji su hteli da provociraju na tim skupovima i novinarima koji su te provokacije hteli da snime se naročito izvinjavam. Izvinjavam se i onima koji su dolazili zakonito i nezakonito”, rekao je Vučić. A poslanik SNS Vladimir Đukanović na Tviteru je napisao: “Puna podrška za momke koji su sa skupa SNS koji je bio u skladu sa zakonom prijavljen, efikasno sklonili one koji su došli da provociraju”.