Vasilev sa bivšim predsednikom Nikolićem / Foto: FoNet/TV FoNet

Bugarska podigla optužnicu protiv Vasileva koji je u Srbiji

Bugarsko tužilaštvo saopštilo je juče da je završilo istragu o propasti Korporativne komercijalne banke (CCB) i da je podnelo tužbe protiv 18 osoba, uključujući biznismena Cvetana Vasileva koji se nalazi u Srbiji.

Tužbe su podnete za  organizovani kriminal, proneveru i loše upravljanje. Vasilev, bivši većinski deoničar i izvršni direktor banke, optužen je po 146 tačaka zbog sumnje da je sa ostalim optuženima proneverio ukupno 2,56 milijardi leva (oko 1,31 milijardi evra), kao i 205,9 miliona leva u gotovini. Bugarska je za Vasilevim raspisala Interpolovu poternicu 2014, ali Srbija još nije odgovorila na zahtev za njegovo izručenje. Vasilev tvrdi da je istraga protiv njega politički motivisana, a za događaje koji su doveli do insolventnosti banke krivi svog bivšeg poslovnog partnera Delijana Pevskog, kontroverznog poslanika Pokreta za prava i slobode. CCB je 2015. otišla u stečaj, čime je u stečaj otišla i bugarska kompanija „Glas industri“ koja je kupila Srpsku fabriku stakla iz Paraćina. Ministarstvo pravde Bugarske je još 19. septembra 2014. uputilo Ministarstvu pravde Srbije zahtev za izručenje Vasileva. Postupak izručenja ove godine ponovo je vraćen na početak, pošto je Apelacioni sud drugi put vratio predmet Višem sudu u Beogradu. Zbog odbijanja da izruči Vasileva, bugarske vlasti prijavile su prošle godine Srbiju nadležnim telima Saveta Evrope.

Inače, u martu ove godine sadašnji predsednik, a tada premijer Aleksandar Vučić je, odbacujući navode lidera Nove stranke Zorana Živkovića da Vasilev finansira njegovu predsedničku kampanju, kazao da “nema pojma” o kome je reč. Međutim, kako je podsetio Istinomer, Vučić se na konferenciji za medije 17. jula 2015. žestoko obrušio na Vasileva, tvrdeći da “neće dozvoliti da trpa pare u džepove na račun države”. Osim toga, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, dok je bio na toj funkciji, potvrdio je da je Vasilev uplatio donaciju fondaciji njegove supruge Dragice Nikolić, ali je naglasio da je donacija uplaćena pre nego što je za Vasilevim raspisana poternica.