Jaroslav Kačinjski / Foto: FoNet/AP

Poljska usvojila sporni zakon uprkos upozorenjima EK

Donji dom poljskog parlamenta, Sejm, usvojio je juče Zakon o Vrhovnom sudu, uprkos demonstracijama hiljada Poljaka u Varšavi i 40 gradova širom zemlje, žestokom otporu i opstrukcijama opozicije i pretnji Evropske komisije da je blizu da kazni Poljsku čak oduzimanjem prava glasa u Uniji.

Predsednik Poljske Andžej Duda pretio je vetom zakonu ukoliko se prepusti izbor sudija samo ministru pravde, a nadzorni Nacionalni sudski savet bude biran prostom poslaničkom većinom koju imaju konzervativci iz Prava i Pravde Jaroslava Kačinjskog. On je zahtevao da za izbor u sudijski savet bude potrebna tropetinska većina i dogovor vlasti i opozicije. Za zakon kojim se raspušta Vrhovni sud glasalo je juče 235 od 460 poslanika koliko ima Sejm, a očekuje se da će ga do vikenda usvojiti i Senat parlamenta.

Na vest da je zakon usvojen demonstranti su kod Sejma polegali ispred metalnih barijera i kordona policije i spremnog vodenog topa kojima je po naređenju ministra unutrašnjih poslova Sejm ograđen u strahu da bi građani mogli da upadnu u zgradu. Opozicija je pozvala građane na nove demonstracije ispred Predsedničke palate, da svetlima ispišu predsedniku Dudi apel “veto”, a da sa svećama i svetlima mobilnih telefona masovno izađu ponovo i pred sudove u svojim gradovima. U sporu sa Evropskom komisijom posredovanje je ponudio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, ali predsednik Duda je sastanak sa njim odbio.

Podsetimo, potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans izjavio je da je EU blizu odluke da se Poljskoj, zbog ovakve reforme sudova, uvedu sankcije. Članom 7 Ugovora omogućeno je da se zemlja članica EU kazni sankcijama i da joj se čak i oduzme pravo glasa u Uniji. Lider vladajuće stranke Jaroslav Kačinjski kazao je da to ne može da se desi, jer bi Unija morala da odluči jednoglasno, a konsenzus za takvu kaznu Poljskoj u Uniji, kako je rekao, ne može da se nađe. Poljske vlasti računaju da bi na takvu kaznu veto stavila Mađarska i njen premijer Viktor Orban.