Poslanici SNS / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Skupština bira zaštitnika građana, SNS tvrdi da su svi bolji od Jankovića

Opozicione stranke u Skupštini Srbije istakle su juče da neće podržati predlog vladajuće koalicije da predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić bude novi zaštitnik građana, dok iz SNS poručuju da je svaki kandidat bolji od bivšeg, Saše Jankovića.

Poslanici Demokratske stranke i Nove stranke naveli su da Pašalić ne ispunjava potrebne kriterijume i da je verovatnije da će štititi vlast, a ne građane. Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić izjavio je da bi novi zaštitnik građana trebalo da radi sve potpuno drugačije od bivšeg ombudsmana Jankovića, a pre svega da tu funkciju „ne koristi u političke svrhe“. “Mi nismo dali predlog da taj gospodin (Zoran Pašalić) bude izabran za studenta generacije, već za zaštitnika građana”, kazao je Orlić novinarima odgovarajući na kritike opozicije zbog Pašalićeve dužine studiranja i loše prosečne ocene na studijama.

Inače, na dnevnom redu je i izbor članova odbora Agencije za borbu protiv korupcije i Fiskalnog saveta. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za člana odbora Agencije predložio je docenta na Pravnom fakultetu u Beogradu Miloša Stankovića, Vrhovni kasacioni sud sudiju Slobodana Gazivodu, a Državna revizorska institucija Jelenu Stanković, docentkinju Ekonomskog fakulteta u Nišu. Predsednik Vučić predložio je da predsednik Fiskalnog saveta ponovo bude Pavle Petrović. Ministar finansija Dušan Vujović za člana saveta predložio je Nikolu Altiparmarkova, a guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković Vladimira Vučkovića. I Vučković i Altiparmakov su i dosad bili članovi Fiskalnog saveta.