Pregovori u Vladi Srbije / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Pregovori s radnicima Fijata nastavljaju se danas

Predsednik Štrajkačkog odbora kragujevačke fabrike „Fijat Krajsler automobili Srbija“ (FCA) Zoran Marković izjavio je da razgovori Vlade Srbije, radnika i predstavnika „Fijata“ idu u konstruktivnom smeru.

On je posle jučerašnjih petosatnih pregovora u Vladi Srbije rekao da se pregovori nastavljaju danas u Vladi Srbije u istom sastavu. Na pitanje kako komentariše tvrdnje pojedinih radnika da ih ne predstavljaju pravi sindikalci, on je odgovorio: “Ovo je Srbija” i slegao ramenima. Podsetimo, radnici FCA su juče posle 16 dana prekida zbog generalnog štrajka ponovo bili na svojim radnim mestima. Pregovorima, osim premijerke Ane Brnabić, prisustvuju ministri rada i privrede Zoran Đorđević i Goran Knežević. Predstavnici FAC izrazili su spremnost da se formira posebna Komisija koja bi analizirala sve procese rada u toj fabrici radi eventualne optimizacije poslovanja i ispravljanja svih mogućih nedostataka, dodajući da su spremni na to da u radu komisije učestvuje i predstavnik štrajkačkog odbora. Predstavnici FAC-a naveli su i da će razmotriti opcije za obezbeđivanje nadoknade za radnike koji ostaju prekovremeno u toku noći.

Čelnici sindikata FAC i građani Kragujevca različito ocenjuju prekid štrajka, od toga da su radnici prevareni, da je samo reč o privremenom spuštanju tenzija, jer nezadovoljstvo radnika nije nestalo, preko sumnji da iza svega stoji politika, do vere u ishod koji će biti povoljan za grad i celu Srbiju. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić za „Betu“ je kazao da smatra da da je ovo samo pobeda Vlade. „Ne mislim da je došlo do raspleta krize već samo do odlaganja neminovnog sukoba, pošto i dalje predstoji borba, jer radnici ne pristaju da budu jeftina radna snaga u Srbiji”, kazao je Ristić, dok je predsednik sindikata “Nezavisnost” u FCA Zoran Stanić kazao da su radnici prevareni, jer je predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković bez njih doneo odluku o prekidu štrajka.

A kako je javio „Tanjug“, radnici Fabrike šinskih vozila “Goša” odlučili su da posle četiri meseca prekinu štrajk, jer su uprava i zaposleni, uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, otpočeli pregovore. Prethodno je za „Insajder“ Milan Vujičić, predsednik štrajkačkog odbora, izjavio da su četiri radnika „Goše“, koja su tri dana štrajkovala glađu, odvedena u urgentni centar na zdravstveni pregled.