Foto: Pixabay.com

Odbačena većina krivičnih prijava protiv funkcionera

Krivične prijave koje je Agencija za borbu protiv korupcije podnela tužilaštvima protiv funkcionera zbog neprijavljivanja imovine, odbačene su u 27 od 38 završenih slučajeva, podaci su do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Kako navodi CINS, Agencija je od početka 2010. godine podnela 62 krivične prijave protiv funkcionera, nakon kontrole njihove imovine, od toga 38 slučajeva je okončano, a 24 su u toku. Prema ovim podacima, sedam funkcionera je osuđeno, a tri su oslobođena optužbi. Od sedam osuđujućih presuda, sve osim presude Milanku Andrejiću bile su uslovne, a u jednom slučaju je došlo do obustave postupka. Prema informacijama CINS-a, Andrejić je u maju 2014, kada je bio član Gradskog veća u Pančevu, osuđen na tri meseca zatvora, jer nije prijavio da u sefu banke ima preko 220.000 evra u kešu. Viši sud je, kako se ističe, kasnije dozvolio da se zatvorska kazna zameni kućnim zatvorom uz nošenje nanogice i Andrejić je prvi i do sada jedini funkcioner u Srbiji koji je dobio kućnu zatvorsku kaznu po ovom osnovu.

U ukupno 15 od 27 odbačenih krivičnih prijava Agencije, funkcioneri nisu imali nikakve posledice, navodi CINS, i dodaje da su tužilaštva kao glavne razloge za odbačaj prijava navodila nedostatak dokaza koji bi jasno pokazivali da je postojala namera da se prikrije imovina ili da je uopšte učinjeno krivično delo.