Sporni tekst u "Politici" / Foto: Istinomer

Neprihvatljive poruke u tekstovima u Politici

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je juče da se u kolumnama, koje su proteklih dana objavljene u dnevnom listu “Politika”, “na nedopustiv i uvredljiv način opravdavaju nedavna ubistva žena i partnersko i porodično nasilje”.

Kako je istakla poverenica, “omalovažavanjem i optuživanjem žena i relativizovanjem krivice, u trenutku kada se svi nadležni državni organi i društveni akteri sveobuhvatno angažuju kako bi se adekvatno odgovorilo na ovaj veliki problem, a sistem zaštite učinio efikasnijim javnosti se šalju krajnje neprihvatljive poruke o odgovornosti žrtava za pretrpljeno nasilje”. A reagovala su i novinarska udruženja. Kako podseća NUNS, “Politika” je u rubrici “Pogledi” 18. jula objavila komentar “Petra Veličkovića, forenzičkog psihijatra, sudskog eksperta za poveravanje dece“, iz Montreala u Kanadi, koji povodom tragičnih događaja u centrima za socijalni rad u Beogradu, napada „agresivne feministkinje koje su i ove tragedije iskoristile za svoju političku agendu“. Uz komentar je objavljena i fotografija navodnog autora za koju je ustanovljeno da predstavlja nemačkog glumca Andreasa Kaufmana. NUNS je izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog činjenice da su i pojedini mejnstrim mediji podlegli sramotnim i neoprostivim profesionalnim greškama u uređivačkoj politici, a kako je istaknuto, posebno zabrinjava to što je “Politika” gotovo istovetnu grešku napravila i pre samo dva i po meseca kada je objavila komentar nepostojećeg stranog “eksperta” za psihoanalizu, koji je takođe propagirao netrpeljivost prema ženama. V.d. glavnog i odgovornog urednika “Politike” Žarko Rakić nije odgovorio novinarki sajta UNS-a ko su autori spornih komentara, već joj je vičući poručio da “sama sazna”.”Potrudite se da saznate. Predsednik vašeg udruženja bi mogao da vam pomogne. On ima dobre veze u Americi, kao i bivša predsednica. I jedan savet Vama i njima koji mogu da vam dam, da uzmete dela Viktora Igoa, gde ćete naći zanimljive priče”, rekao je Rakić. Urednik rubrike „Pogledi“ Branislav Radivojša izvinio se zbog propusta, ali se nije osvrnuo na prethodni slučaj fantomskog komentatora i nije objasnio kako se takav “propust” ponavlja u “Politici”.

Savet za štampu saopštava da im se obratilo više građana koji se osećaju prevarenim zbog teksta „Politike”, a za naredni četvrtak najavljuju sednicu Komisije za žalbe na kojoj će razmatrati žalbu Autonomnog ženskog centra, organizacije specijalizovane za pružanje podrške žrtvama nasilja, koja se odnosi i na problematičan sadržaj teksta i na sporan identitet autora.