Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Zaštitnik: Mediji u Srbiji podgrevaju tenzije, umesto da ih stišavaju

Vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković ocenio je juče da napisi u medijima Srbije neprekidno podgrevaju tenzije, umesto da ih stišavaju, i tako drže društvo u stanju konstantne napetosti koja građane deli i sukobljava.

“Javnost je preplavljena vestima iz rubrika ‘crne hronike’, praćenih komentarima čitalaca koji pozivaju na linč, kao i senzacionalističkim prenošenjem informacija o osetljivim temama i banalizovanjem događaja, a takva situacija zahteva angažovanje države i čitavog društva”, upozorio je Janković. On je u saopštenju ocenio da nedavna fotografija deteta u mrtvačkom kovčegu i lažna čitulja na kojoj fotografiju predsednika Srbije Aleksanda Vučića prati i skaredni tekst, “nisu ništa drugo do necivilizacijski čin kojeg bi svako društvo trebalo da se stidi”.

“Ovakvi događaji obavezuju organe javne vlasti da detaljno rasvetle svaki konkretan incident i sankcionišu počinioce”, zaključio je Janković, koji je oštro osudio svaku vrstu nasilja i agresivnog ponašanja koji stvaraju antagonizam i netolerantnost među građanima.