Vežba ruskih i srpskih pilota "BARS 2016" / Foto: FoNet/MOD

„Zašto Srbija može u EU, a Ukrajina ne može?“

Litvanija smatra da politika proširivanja Evropske unije mora da se preispita i “uravnoteži” tako da zemaljama koje “dele naše vrednosti i politiku”, poput Ukrajine, mora da se otvori mogućnost ulaska u članstvo EU, a ne da to imaju i zemlje koje “vojno vežbaju s Rusijom”.

To je rekao ministar inostranih poslova Litvanije Antanas Linkevičius koji je, kako javlja portal „Politiko“, istovremeno “u osvrtu uperenom ka Srbiji” kazao:  „Neke zemlje pregovaraju o članstvu, a učestvuju u vojnim vežbama s Rusijom na našim granicama, dok druge s veoma snažnim pobudama, ojačanom javnom podrškom i suočene s vojnim pretnjama i pretnjama suverenitetu, nemaju čak ni izglede za članstvo”. Protiv davanja Ukrajini “zelenog svetla” za perspektivu članstva u EU je više članica Unije i izjava šefa ministra Litvanije je i izraz nezadovoljstva baltičkih zemalja, a delom i Poljske i nekih skandinavskih članica Unije zbog odbijanja Srbije da prihvati politiku sankcija EU prema Rusiji.

Diplomatski zvaničnici EU u Briselu agenciji „Beta“  su još ranije predočili da je “Srbija izgubila naklonost naročito baltičkih zemalja zbog izrazito prijateljskih odnosa sa Rusijom”, uz opasku i da je, iako ophrvana teškim ekonomskim nedaćama i problemima u pravosuđu, Hrvatska ušla u članstvo Unije zahvaljujući podršci “naročito Nemačke, pa i Austrije, dok Srbija nema prave sponzore”. U izvorima u Briselu nije bilo komentara izjave Linkevičiusa, ali je ocenjeno da to nije širi stav unutar EU, utoliko pre što je predsedavajuća EU Estonija, jasno za nastavak politike prijema novih članica u Uniju.