Vučić i Pens / Foto: Twitter/@VP

Vučić obećao Trampu „najbolji doček u ovom delu Evrope“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je posle sastanka sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom, sa kojim je u Vašingtonu razgovarao o bilateralnim i regionalnim pitanjima, da je postignut visok nivo saglasnosti o ključnim pitanjima.

“Razgovarali smo i o onim pitanjima koja predstavljaju problem i za Srbiju i region, mislim da smo jasno stavili do znanja da je važno da se ti problemi rešavaju na miran i civilizovan način, ali da pokušamo da stvari ne održavamo na nivou zamrznutog konflikta u narednih 100 godina već da vidimo šta možemo da donesemo kao rešenja u narednom periodu”, rekao je Vučić. On je izjavio da je sastanak bio izvanredan, da je posle važnih sastanak sa senatorima i predstavnicima Predstavničkog doma Kongresa, „doprineo učvršćivanju srpsko-američkih odnosa, stvaranju većeg poverenja i još snažnijeg prijateljstva”. Vučić je čestitao predsedniku Donaldu Trampu i potpredsedniku Pensu na pobedi na izborima i pozvao ih da posete Srbiju, obećavajući „najbolji doček u ovom delu Evrope, ali i šire“.

U pisanom saopštenju Bele kuće ističe se da je ovo prva Vučićeva poseta od stupanja na predsedničku funciju, ali i dolaska nove američke administracije na vlast. Kako se navodi, potpredsednik Pens je izrazio američku podršku naporima Srbije da se pridruži EU i podržao potrebu za postojanim reformama u Srbiji i dalji napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom. Dodaje se i da su Vučić i potpredsednik SAD razgovarali o predstojećem odlasku Pensa u Podgoricu, gde će učestvovati na Samitu Jadranske povelje zajedno sa ostalim liderima iz regiona Zapadnog Balkana. “Potpredsednik Pens takođe je najavio da će SAD priložiti dodatnih 10 miliona dolara Regionalnom stambenom programu, međunarodno finansiranoj zajedničkoj inicijativi Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore, koja obezbeđuje smeštaj raseljenima tokom konflikta u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih”, zaključuje se u saopštenju.