Izjave nakon razgovora u Kragujevcu / Foto: FoNet/TV FoNet

Prekinut štrajk u Fijatu, danas pregovori u Vladi Srbije

Radnici kragujevačke fabrike „Fijat Krajsler automobili Srbija“ (FCA) odlučili su, posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, da prekinu štrajk. Premijerka je najavila da će pregovori radnika, „Fijata“ i predstavnika Vlade Srbije početi danas u podne.

Ona je kazala da će održati obećanje dato radnicima i prisustvovati pregovorima, ali je istakla da ne može da garantuje šta će radnici dobiti, napominjući da može da obeća da će sa svojim timom i ministrom privrede Goranom Kneževićem insistirati da se ispuni što više zahteva sindikata. Predsednica Vlade je dodala i da nije znala za mnoge probleme u FCA, od kojih je dosta u vezi sa samim proizvodnim procesom što, prema njenim rečima, u velikoj meri može da se reši sa srednjim menadžmentom. Brnabić je na pitanje N1 da li ju je prekid štrajka razuverio da je reč o politički instruisanom protestu, odgovorila: “Apsolutno me razuverio.” Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković kazao je da su razgovori sa premijerkom bili teški, ali da je, ipak, doneta odluka o prekidu štrajka. “U sredu je normalan radni dan, pozivam prvu smenu da počne da radi”, rekao je Marković i dodao da je otkazan i protest koji je trebalo da bude održan danas u 11 sati ispred Skupštine grada Kragujevca, a na koji su bili pozvani i radnici i penzioneri iz toga grada. Marković je kazao da očekuje brze i efikasne pregovore sa rukovodstvom „Fijata“. “Ovo nije kraj. Kraj je da nam se poprave uslovi rada”, rekao je Marković i dodao da nema poraženih, ali da će svakako biti nezadovoljnih.

A u fabrici rashladnih uređaja „Gorenje“ u Valjevu izbegnut je ponovni štrajk, pošto su radnici i menadžment juče postigli dogovor o povećanju zarada za 3.000 dinara za sve radnike u proizvodnji i za one koji su direktno povezani s proizvodnjom, i o povećanju iznosa za topli obrok za 1.000 dinara za sve zaposlene. Kako je saopšteno, dogovoreno je povećanje nominalne zarade od pet do 10 odsto.