Foto: FoNet/AP

Turska: Godišnjica neuspelog puča

Tokom vikenda, u Turskoj je održan niz manifestacija kojima je obeležena godišnjica neuspelog vojnog udara. U subotu uveče, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je na mitingu uporedio poraz puča od 15. jula 2016. sa turskim ratom za nezavisnost, koji je vođen između sila Antante i Turskog nacionalnog pokreta od 1919. do 1923. godine.

Erdogan je ponovio da će odobriti zakon o ponovnom uvodjenju smrtne kazne, ako ga Parlament predloži, rekavši da prošlogodišnji pokušaj puča nije bio ni prvi ni poslednji, te da će zbog „potkopavanja zemlje“ terorističkim grupama „otkinuti glave“.

Turske opozicione partije optužile su vladu Turske za podrivanje demokratije, a najveća opoziciona stranka je u nedelju saopštila da vlast „blokira potpunu istragu prošlogodišnjeg pokušaja puča“, i da vlast koristi obeležavanje godišnjice za „pisanje izmišljene istorije“.

U neuspelom puču, za koje turske vlasti okrivljuju Fethulaha Gulena, sveštenika u egzilu u SAD – a on svoju umešanost demantovao – poginulo je najmanje 260 i povređeno više od 2.000 ljudi. Nakon neuspelog puča, vlada je suspendovala više od 150.000 službenika državnih institucija, a uhapšeno je oko 50.000 ljudi.