Aleksej Kišjuhas / Foto: Sajt lista "Danas"

Nema razlike između genocida

Govoreći o genocidu, sociolog Aleksej Kišjuhas pita se u čemu je razlika između dva genocida, u čemu je razlika između smrti 16-godišnjeg Jevreja u Aušvicu 1943, i 16-godišnjeg Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

„U čemu je tačno razlika između ova dva slučaja ili stvari? Ni u čemu. Pa ipak, ova država i društvo uporno odbijaju da prihvate činjenicu da te razlike nema. To jest, mi kolektivno odbijamo da shvatimo i prihvatimo da određeni pojedinci jesu odgovorni za genocid i u našem komšiluku, baš kao što su to bili nacisti u svim onim dokumentarcima po kablovskim kanalima. Pa, umesto toga, naše društvo u vezi sa Srebrenicom radije odgovara tradicionalnim srpskim pozdravom “A šta su oni nama radili?”. Ili, praktično i analogno, tvrdi sledeće: “Ako je tog holokausta i bilo, mora da su ga malo i Jevreji činili, zar ne?”

(…)

Međutim, ako pravimo kreativnu razliku između “našeg” i “njihovog” fašizma, to je lukavstvo uma odlika jedino podlaca, hohštaplera i hulja. A ukoliko, pred samima sobom, priželjkujemo kandidaturu u društvo pristojnih, dobronamernih i moralnih ljudi, poklonimo se žrtvama našeg sopstvenog fašizma u Potočarima. Kako se to stravično zlo ne bi ponovilo nikad.“

(Danas, 15. jul 2017. godine)