Oliver Dulić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Dulić osuđen na tri i po godine zatvora

Bivši ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić proglašen je krivim pred Specijalnim sudom u Beogradu za zloupotrebu položaja i izrečena mu je kazna od tri i po godine zatvora.

Krivim su proglašeni i njegov zamenik Nebojša Janjić, koji je osuđen na tri godine i direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak, koji je osuđen na godinu dana zatvora. Duliću i Janjiću je izrečena zabrana rada na javnoj funkciji od pet godina, dok je Drobnjaku zabranjeno da bude na funkciji tri godine. U pitanju su nepravosnažne presude i svi optuženi imaju pravo žalbe. Kako se navodi u optužnici, Oliver Dulić je usmeno naredio Janjiću da izda lokacijske i građevinske dozvole, iako “Nuba invest” nije imala neophodnu dokumentaciju. Tužilac je dodao da je Janjić poslušao Dulićev nalog, a da je Drobnjak izdao sporne dozvole 18. septembra 2009. godine. Izdavanjem dozvola omogućeno je “Nubi” da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju “Putevi Srbije” i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom. Inače, istraga protiv okrivljenih pokrenuta je u septembru 2012. godine. a suđenje je počelo u junu 2015.

Nakon izricanja presude Dulić je izjavio da nije kriv i da će se žaliti na presudu ističući da će se, ako o tome ne odluče ovdašnji sudovi, obratiti sudovima u inostranstvu. “Bitno mi je da pred vama kažem da ovde nije reč ni o kakvim Sejšelima, avionima, kamionima i milionima”, rekao je Dulić novinarima i dodao da je reč o tehničkim stvarima. Demokratska stranka ocenila je da je presuda politički motivisana i da “javnost jeste očekivala ovaj ishod zato što je Dulić pet godina satanizovan i više puta već osuđen bez suđenja, u nameri da se unište glavni politički protivnici ovog režima”.