Hapšenje ispred Centra / Foto: FoNet/TV FoNet

Nova tragedija u Centru za socijalni rad

Muškarac star 43 godine ubio je juče suprugu (38) nožem, i ranio sina i troje radnika u Centru za socijalni rad Rakovica.

Petogodišnje dete je nešto kasnije, i nakon pokušaja reanimacije u kolima Hitne pomoći, podleglo povredama. Napadača je uhapsila Komunalna policija, koja se našla u blizini i primetila da muškarac napada ljude nožem. Ispred Centra, nešto posle 19 sati, u znak protesta okupile su se kolege povređenih radnika. Prema njihovim rečima, jedan od razloga jeste neispunjenje uslova koji su socijalni radnici još odavno tražili, među kojima je i postavljanje obaveznog obezbeđenja na ulazu u svaki socijalni centar, što do sada nije urađeno, a smatraju da bi sprečilo ovakve događaje. Podsetimo, prošle nedelje, u Novom Beogradu, takođe u Centru za socijalni rad, stradala je žena, koju je kamenom ubio bivši suprug. Ona je dovela njihovo troje dece “na viđanje”. Ubica je pobegao, a u toku noći se bacio pod voz.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da najoštrije osuđuje ovaj zločin, ističući da je “baš zbog toga” donet zakon koji važi od 1. juna i “koji treba da nam pomogne u suprotstavljanju nasilju u porodici”. Inače, pre stupanja na snagu zakona o sprečavanju nasilja u porodici Sindikat pravosuđa je saopštio da će konkretni rezultati primene ovog akta izostati zbog nedovoljne tehničke i kadrovske opremljenosti sudstva. Kako je istaknuto, normativni okvir za taj zakon, jeste formalno pravno zaokružen, ali da to nije dovoljno da bi se on primenio u praksi. U Izveštaju o femicidu Mreže “Žene protiv nasilja“ ističe se da je prethodnih pet godina u Srbiji u porodičnom nasilju ubijeno 170 žena. Prošle godine 33, a ove 19 žena.