Direktor EPS Milorad Grčić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

EPS angažuje iste čitače brojila

Elektroprivreda Srbije (EPS) dodelila je posao očitavanja brojila konzorcijumu preduzeća koji je prethodni ugovor za isti posao prekršio bar po dva osnova -isporučio je uvećane račune za struju i nije očitavao sva brojila, objavila je juče Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Kako se ističe, u aprilu je EPS raspisao tender za očitavanje brojila, sedam meseci nakon što je sklopljen ugovor sa konzorcijumom firmi koji predvodi kompanija “Sikvester”. U junu je tender završen, a pobedio je isti konzorcijum kao i u avgustu prošle godine. “Razlozi za raspisivanje novog tendera nisu jasni, s obzirom na to da je prethodni ugovor ostavljao mogućnost saradnje na dve godine”, navodi BIRN. Predstavnici “Sikvestera”, kako se navodi, rekli su da se radi o regularnoj proceduri, dok predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević tvrdi da je prethodni ugovor raskinut, jer konzorcijum nije valjano radio svoj posao. “Prethodni tender je pao zbog problema sa pogrešnim računima za struju i prekinut je ugovor sa tim konzorcijumom”, rekao je Kovačević za BIRN. Ove navode negira Dejan Jeremić, predvodnik konzorcijuma: “Tvrdnje profesora Kovačevića ni približno nisu tačne. Nikakvog raskidanja nije bilo, nego je prethodni ugovor potpisan na dve godine sa ograničenjem finansijskih sredstava po Zakonu o javnim nabavkama. S obzirom na to da su finansijska sredstva po tom ugovoru istekla u maju, mi smo izašli iz tog ugovora i raspisana je nova nabavka”, rekao je Jeremić za BIRN. Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić nije odgovorio na pitanja BIRN-a u vezi sa ovim poslom.

Podsetimo, u januaru je Aleksandar Vučić, tadašnji premijer, rekao da je “primio 104 pisma građana Srbije koji su se žalili na nerealno uvećanje računa za struju” i da su ustanovljene nepravilnosti u radu EPS. Nakon toga je Grčić kazao da će obeštetiti sve one čiji su računi prekomerno uvećani, a potom je  smenio osam direktora i istakao da je pooštrio kontrolu očitavanja i potrošnje. Naglasio je da su radna mesta “čitači brojila” u EPS-u ukinuta 2000. godine i da se od tada na tim poslovima angažuju različite agencije, tvrdeći da sadašnja cena nije veća u odnosu na raniji period.