Vukašin Obradović, direktor Vranjskih / Fonet, Božidar Petrović

Vranjske: Nema dugova, ima pritisaka

Fond PIO, filijala u Vranju, ne odustaje od tužbe kojom od nedeljnika “Vranjske“ traži da se iseli, zbog neizmirenih dugova za kiriju, dok “Vranjske“ saopštavaju da dugova više nema i da se PIO pridružio pritiscima na ovu medijsku kuću.

Lokalni nedeljnik “Vranjske“ saopštio je, nakon što ih je filijala PIO u Vranju tužila zbog neizmirenih kirija, da u ovom trenutku nema dugovanja prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, od koga su iznajmljivali prostorije.

Kako se navodi u saopštenju, “Vranjske“ jesu neredovno plaćale zakup, ali je dug od oko 160.000 dinara izmiren, i zaključno sa 30. junom više nema dugova. U ovom nedeljniku podsećaju da isti prostor zakupljuju već 15 godina, da u zgradi ima nekoliko praznih lokala, pa sumnjaju da su razlozi za njihovo “izbacivanje“ ekonomski, već da je reč o političkim pritiscima, kojima su, kako navode, izloženi od kako je Srpska napredna stranka preuzela vlast u Vranju.

“Ovi pritisci, uglavnom ekonomske prirode, ogledaju se u tome što je javnim preduzećima zabranjeno da se oglašavaju u ‘Vranjskim’, a preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom, poput ‘Simpa’, ‘Jumka’, ‘Bivode’, oglašavaju se u svim lokalnim medijima, naklonjenim lokalnim vlastima, osim u ‘Vranjskim'”, navodi se u saopštenju.

Inače, ovo nije usamljen slučaj da nezavisni mediji upozoravaju na različite vrste pritisaka državnih organa. Nedavno je urednica Peščanika Svetlana Lukić u intervjuu Radiju Slobodna Evropa rekla da im predstoje meseci sudskih procesa i kazni, koji bi mogli da ugroze ovaj portal, budući da novac za kazne nemaju. Podseća da Peščanik tuže najviši državni funkcioneri poput ministra policije Nebojše Stefanovića, dok nadležni ne rade ništa po pitanju krivičnih prijava podnetih zbog obaranja sajta i brisanja tekstova o plagijatu ministra policije.