Maketa dve stambene zgrade u Beogradu na vodi / Foto: FoNet

”Beograd na vodi” u gubitku 11 miliona evra

Zajedničko preduzeće srpske Vlade i kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Beograd na vodi d.o.o. prošlu godinu završilo je sa gubitkom od milijardu i po dinara, pokazuju podaci iz njihovog finansijskog izveštaja objavljenog na sajtu Agencije za privredne registre.

Najviše troškova ovo preduzeće iskazalo je u vezi sa zaradama, zalihama kao i proizvodnjom, odnosno u njihovom slučaju izgradnjom stanova u Savskom amfiteatru. Iako se investitor hvalio prodajom stanova u prethodnoj godini, vrednost zaliha u odnosu na prethodnu godinu povećana je za 29 miliona evra.

Zanimljivo je i to da su nedavnom odlukom iz ovog preduzeća nastala još dva – ”BW Kula” i ”BW Galerija”. U dokumentu objavljenom na APR-u stoji da je izdvajanje posebnih projektnih privrednih društava učinjeno kako bi se obezbedila ekonomska samostalnost. Ko će biti na čelu ovih društava za sada nije poznato.

Finansijskih problema ima i promotivni štand, a zapravo restoran Sava Nova kao prvi objekat projekta ”Beograd na vodi”. Naime, prema podacima Narodne banke Srbije Sava Nova je u blokadi i to za nešto više od 4 miliona dinara. Istovremeno, ovo preduzeće ima i više sudskih sporova na ime novčanih potraživanja u ukupnom iznosu nešto manjem od dva miliona dinara.

Vlasnik restorana Sava Nova, koji se zapravo nalazi u objektu koji je trebalo da predstavlja promotivni štand, je Goran Ćulafić, koji je treći po redu vlasnik od kada restoran postoji. O lošem poslovanju i zakonskim neregularnostima u vezi sa poslovanjem ovog restorana Istinomer je i ranije izveštavao.