Članovi Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu odaju poštu žrtvama genocida u Srebrenici / Fonet: Aleksandar Levajković

Obeležena 22. godišnjica genocida u Srebrenici

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u Memorijalnom centru Potočari kako bi odali počast žrtvama koje su pre 22 godine u Srebrenici ubile snage predvođene Ratkom Mladićem.

Na 22. godišnjicu genocida u kome je ubijeno oko 8.000 Bošnjaka, sahranjeni su ostaci 71 žrtve, koje su identifikovane u proteklih godinu dana. Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, najmlađa žrtva među ukopanima je Damir Suljić, koji je imao 15 godina kada je ubijen.

Komemoraciji nije prisustvovao niko od državnih zvaničnika Srbije. U Potočarima je juče bio lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, koji je naglasio da se u Srebrenici dogodio genocid i da to niko ne bi trebalo da negira, a počast žrtvama Srebrenice u nedelju je odao i lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

Inače, zvanična Srbija ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid, iako je to potvrđeno presudama međunarodnih sudova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je dan uoči obeležavanja godišnjice da je u Srebrenici počinjen veliki zločin, iz koga svi treba da izvuku pouke kako se ne bi nikome i nikada ponovio.

“Tamo se dogodio stravičan zločin, moja je obaveza kao predsednika Srbije da ukažem na iskrena osećanja sa porodicama, da izrazim nadu da se takav zločin nikada neće ponovo dogoditi, da smo mi Srbi izvukli lekcije i pouke i iz tog zločina, ali i onih u Bratuncu, Oluji i da ne govorim o najstrašnijem od svih, onoga koji se desio u Jasenovcu”, rekao je Vučić na TV Hepi.

Inače, Srebrenica je 1993. godine proglašena zaštićenom zonom UN, gde se nalazila baza holandskih mirovnjaka pri UN, a Holadnija je nedavno proglašena delimično odgovornom za smrt 300 Bošnjaka iz Srebrenice. Snage Vojske Republike Srpske zauzele su Srebrenicu početkom jula 1995. i za samo nekoliko dana ubile oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka. Presuda Ratku Mladiću, koji je optužen i za genocid, očekuje se krajem godine.