Ministar prosvete Mladen Šarčević / Foto: Fonet, Imre Szaboo

Šarčević: Nema otpuštanja na fakultetima, 1.200 otpremnina za škole

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da na fakultetima u Srbiji neće biti otpuštanja, dok je za zaposlene u osnovnim i srednjim školama planirano 1.200 otpremnina.
Odluka Vlade o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru ne znači da će biti smanjivanja zaposlenih na fakultetima, rekao je Šarčević i dodao da “koga god da pitate da li vam fali ljudi, svi traže više”. Ministar prosvete je rekao i da treba istražiti moguće nove modele za finansiranje visoko obrazovnih ustanova.

Prema njegovim rečima, posle 20. avgusta znaće se koliko će zaposlenih u prosveti biti višak. Šarčević je rekao da je obezbeđeno 1.200 otpremnina za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, koje će moći da uzmu oni kojima je ostalo godinu, dve do penzije, i koji dobrovoljno žele da odu, a da još nije utvrđena visina otpremnine. Kako je rekao, od 2000. godine niko se nije ozbiljno bavio viškom zaposlenih u prosveti, a problem je samo “guran pod tepih”.

Fiskalni savet nekoliko puta je upozoravao da do sada gotovo da nije bilo planskog otpuštanja u državi, na osnovu preciznih analiza. Kako navode, uglavnom je reč o prirodnom odlivu, odnosno odlasku u penziju, što može uticati na kvalitet usluga. U Fiskalnom savetu podsećaju i da su prethodni slični pokušaji racionalizacije (takođe u okviru aranžmana sa MMF, 2002-2006, 2009-2010) imali kratkotrajne efekte, pa su u obrazovanju potrebne sistemske reforme, kako bi se izbegao efekat bumeranga nakon ukidanja zabrane zapošljavanja, koja se očekuje krajem 2017.