fijat-logo-vesti

Brnabić moli štrajkače u Fijatu da odustanu, radnici odbijaju

Nakon 10 dana čekanja da se država uključi u rešavanje problema radnika u Fijatu, iz Nemanjine 11 stigla je molba premijerke Brnabić koja je radnicima poručila da će, ukoliko okončaju štrajk, u roku od sat vremena omogućiti pregovore poslodavaca, države i sindikata. Dve hiljade radnika, uprkos molbama, nastavljaju štrajk.

”Ali danas, molim vas, hajde budite odgovorni, prema sebi, vašim radnim mestima, Kragujevcu, partnerima i svim građanima Srbije, jer su svi oni puno uložili u radna mesta u Kragujevcu. Hajde da se ne igramo sa budućnošću svega toga, sa budućnošću Srbije. Hajde da zajedno danas prekinemo štrajk i sutra ujutru sednemo za sto, napravimo maksimum koji možemo za Kragujevac, radnike i za Srbiju”, kazala je premijerka za Tanjug i to nakon što je ponovila reči Aleksandra Vučića da investitori ne gledaju blagonakolno na štrajkove.

Štrajkači sa druge strane poručuju da neće odustati sve dok ne dobiju od poslodavca ponudu na svoje zahteve. “Minimum ponude poslodavca je da se u organizaciji rada primenjuju najviši standardi grupacije Fijat. Mora da se dogovori već iskomunicirani bonus efikasnosti i povećanje zarada za oko 50 evra neto. Radnik u Fijatu u Srbiji radi za oko 300 evra, ako mu kompanija da 355 evra neće povrediti nijedan propis, ili svoju internu odluku”, rekao je predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković novinarima.

Nakon što je Inspekcije rada, shodno odredbama Zakona o štrajku, još krajem juna naložila da odmah započne pregovore sa Štrajkačkim odborom, Brnabić je opet ponovila da rukovodstvo Fijata ne pregovora dok traje štrajk, što praktično znači da su radnici ti koji bi morali prvi da naprave ustupak. Ipak, mogu se pronaći informacije da je 2004, nakon 10 dana štrajka italijanskih radnika i uz intervenciju države, rukovodstvo fabrike selo za sto sa radnicima, nakon čega je štrajk i obustavljen.

Sa druge strane, list Danas piše da ni državi ni rukovodstvu ne odgovara da brzo uđu u pregovore sa štrajkačima. ”Poslovni vrh FCA može da računa kako će odugovlačenjem da se umanji energija protesta do mere koja može da razvodnji postavljene zahteve i potpuno ih obesmisli. Vlastima Srbije bi to takođe odgovaralo, jer strategiju privlačenja inostranih investicija, pored subvencija za otvaranje novih radnih mesta i drugih ustupaka, grade i na jeftinoj radnoj snazi”, navodi se u tekstu.