Turski tok - mapa

Za Vučića učešće Bugarske i Srbije u Turskom toku – gotova stvar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Istanbulu da će izgradnjom Turskog toka i gasnog čvorišta u Bugarskoj, Srbija postati tranzitna zemlja u prodaji gasa iako još nije poznato kroz koje evropske države će ovaj gasovod proći.

“Od užasno velikog značaja je izgradnja evropskog haba u Bugarskoj, nedaleko od Varne, jer ćemo mi onda biti zemlja, ne samo koja će biti jedna od korisnika ruskog gasa, ali i drugih količina gasa iz drugih zemalja i izvora… bićemo i tranzitna zemlja koja će moći da naplaćuje takse i nekim drugim zemljama i teritorijama u regionu”, rekao je Vučić nakon učešća na energetskoj konferenciji i susreta sa turskim predsednikom Redžepom Erdoganom.

Istinomer je, međutim, ustanovio da trenutno nema činjeničnog osnova za tvrdnje da će krak Turskog toka ići kroz Bugarsku i Srbiju, iako predsednik Vučić govori kao da je to već izvesno.

“Nastavak toka kroz evropske zemlje tek treba da bude određen”, rekao je za Istinomer Sander van Rotselar, zamenik portparola za komunikacije u kompaniji Turski tok, i tako potvrdio da u planovima još nema ni Sofije ni Beograda.

Ako se pogledaju zvanične informacije i mapa gasovoda na sajtu ruske kompanije Gasprom, koja je i osmislila Turski tok, ovaj gasovod preko Crnog mora spaja Rusiju i Tursku, tako da se iz gasovoda u turskom gradu Luleburgazu snabdeva tursko tržište, dok će u Ipsali (na granici sa Grčkom) biti tačka isporuke za evropske kupce. Na mapi se jasno vidi da se strelica za smer gasovoda završava na granici Grčke.

Zanimljivo je da ruski mediji isti dan prenose najavu bugarskog predsednika Bojka Borisova da će Srbija i Bugarska potpisati sporazum o tranzitu prirodnog gasa iz turskog gasovoda preko svojih teritorija. Podsećamo i da je predsednik Rusije Vladimir Putin spominjao mogućnost da krak toka ide preko Bugarske, ali je i tražio čvršće pravne garancije da će posao zaista biti realizovan nakon što je Rusija pretrpela prilične gubitke zbog nerealizovanja projekta Južni tok. Naime, Rusija je pre tri godine odustala od izgradnje gasovoda Južni tok koji je trebalo, između ostalog, da prođe kroz Srbiju i Bugarsku. Projekat je propao zbog protivljenja Evropske komisije, ali i Bugarske koja nije dala dozvolu za izgradnju gasovoda, jer bi tako prekršila pravila EU o javnim nabavkama.