Foto: Sajt Agencije za borbu protiv korupcije

Brzinski usvojen Vučićev predlog za Agenciju za borbu protiv korupcije

Skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu prihvatio je predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da član odbora Agencije za borbu protiv korupcije bude Miloš Stanković, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

Odbor je ovoga puta radio ekspresno – Vučićev predlog stigao je u skupštinu u petak, a usvojen već u ponedeljak. Podsećamo, samo dan ranije ovaj odbor je vratio (već potvrđen) predlog bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, kao i zajednički predlog ombudsmana i poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Mnogi, međutim, smatraju da je obrazloženje odbora da su se promenile okolnosti, tj. da Nikolić više nije predsednik, a Saša Janković nije ombudsman, sporno.

Poverenik Šabić je ocenio da skupštinski odbor nema zakonsko pravo da povuče predlog, dok predsednik odbora Pavle Petrović odgovara da su Šabić i Janković predložili “kažnjavanu Vidu Petrović Škero”. Podsećamo, isti ovaj odbor je sredinom juna prihvatio predlog za izbor Petrović Škero, i to dve godine pošto je predlog stigao u Skupštinu, da bi se posle 20-ak dana “predomislili”.

Inače, Agencija za borbu protiv korupcije već neko vreme ne funkcioniše u punom kapacitetu: nakon dva neuspela pokušaja nije izabran direktor Agencije, jer se “nisu prijavili dovoljno kvalitetni kandidati”. U blokadi je i Odbor koji trenutno ima samo dva člana od potrebnih devet, ostalima je istekao mandat, a novi članovi nisu izabrani. O Vučićevom predlogu, koji je prošao odbor, izjašnjavaće se i parlament.