Milorad Dodik / Foto: FoNet

Dodik: OBA prisluškuje državni vrh Srbije, možda i Hrvatske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u intervjuu ”Večernjem listu” da Obaveštajno-bezbednosna služba BiH (OBA) prisluškuje državni vrh Srbije, a verovatno i Hrvatske.

“Pre pola godine dat je nalog za prisluškivanje državnog vrha Srbije. Mislite li da to ne čine i u slučaju Hrvatske? Ja verujem da se to događa.” Dodik je dodao da “nema ništa gore za jednu zemlju, posebno onu kakva je BiH, da njom upravlja tajna policija”, kao i da OBA “funkcioniše tako da uništi srpski i hrvatski identitet i da od njih pravi neprijatelje”.

Ovom izjavom Milorad Dodik vratio je temu prisluškivanja na agendu, s obzirom da je bilo sličnih tvrdnji i pre pola godine. Naime, početkom ove godine u medijima je objavljen dokument o praćenju i prisluškivanju zvaničnika Srbije. I tada, kao i sada nije bilo zvaničnih reakcija iz Obaveštajno bezbednosne agencije BiH. Prisluškivanje, praćenje, i nadzor funkcionera Srbije, objavljeno je tada, navodno je deo akcije Ušće, Obaveštajno bezbednosne agencije BiH (OBA).

Međutim, Komisija za nadzor nad radom OBA utvrdila je nakon istrage da je tajni dokument autentičan, ali da je uvidom u dokumentaciju zaključeno da nije bilo prisluškivanja građana ni u BiH, niti izvan nje.